Glasfusing
Glasfusing of fusen is een glaskunst waarbij gesneden glas in een patroon worden gelegd en samengesmolten tot één geheel op een hoge temperatuur. Dit gebeurd in een speciale glasoven die een toptemperatuur aan kan van circa 900ºC tot 950ºC. Met deze techniek kunnen unieke kunstvoorwerpen worden gemaakt van wandpanelen tot wandlampen, van naambordjes tot objecten.
Het proces van het fusen
Eerst wordt er een ontwerp gemaakt. Daarna worden alle onderdelen heel secuur gesneden, zodat alle stukjes goed op en tegen elkaar aan passen. Vervolgens worden alle stukjes goed schoongemaakt om te voorkomen dat er vuil wordt meegebakken. Naast het gebruik van platte stukken glas, kun je ook glaskorrels (fritten), glaspoeder, zilverfolie, staalwol en koperdraad gebruiken. In de glasoven wordt op de vlakke bodem het glas samengesmolten tot een nieuw, plat geheel. Afhankelijk van de glassoort en mate van samensmelting ligt de temperatuur tussen de 740ºC en 830ºC. Het verloop van de temperatuur stel ik in op een speciale computer die gekoppeld is aan de oven. De opwarming en afkoeling gaat langzaam om spanning in het glas te voorkomen, want spanning in het glas leidt altijd tot breuk. Bij grotere, dikkere objecten kan hierdoor de oventijd zelfs meerdere dagen duren.
Als de oven goed is afgekoeld kan het platte stuk er worden uitgehaald. Indien gewenst is de volgende stap het stuk te vervormen door te slumpen. Slumpen is een techniek waarbij het glas wordt verwarmd en tijdens het verwarmen in of over een mal wordt gebogen. De temperatuur wordt hierbij minder hoog dan bij het samensmelten, maximaal 680ºC.
Glas schilderen
Het is mogelijk om op glas te schilderen. Dit doe je met glaspoeder dat wordt gemengd met een speciaal medium. Het leuke van deze techniek is dat de kwaststreken zichtbaar blijven, net zoals bij het schilderen met olieverf. De hittebestendige verf kan op meerdere glaslagen worden aangebracht die daarna worden samengesmolten, waardoor diepte ontstaat. Omdat de verf weersbestendig is, kan deze dus ook goed voor tuinobjecten worden gebruikt.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over de mogelijkheden of heeft u een eigen ontwerp? Neem dan contact met mij op. Graag maak ik een afspraak met u. Ook voor een vrijblijvende offerte.
VOLG MIJ